Posted on

ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων και όχι άδικα. Είναι εύκολα προσβάσιμη, οικονομική και πολυπολυτισμική. Ένας προορισμός που αν πας μια φορά, σίγουρα…θα ξαναπάς!! Το όνομά της καθ’ όλα ελληνικό…Κωνσταντινούπολη, Ιστανμπούλ (<εις την Πόλιν). Όπως έλεγε κι ο Μέγας Ναπολέων : «Αν η γη ήταν ένα κράτος, η πρωτεύουσά του θα ήταν η Κωνσταντινούπολη». 

 

Πού να μείνεις

Υπάρχουν ξενοδοχεία για όλα τα γούστα. Οι πιο ιδανικές περιοχές για να μείνεις είναι κοντά στην πλατεία Ταξίμ (από τα πιο κεντρικά σημεία της Πόλης) ή στο Σουλτάναχμετ (παλιά πόλη). Σε αυτές τις περιοχές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι στην εμβέλεια σου, όπως και τα αξιοθέατα, μνημεία κλπ.

 

Τι πρέπει να κάνεις

  • Να επισκεφτείς την Αγία Σοφία. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης ιστορίας και προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με το όνομα της συνδέονται πολλοί θρύλοι και παραδόσεις. Είναι ξεχωριστή στις καρδιές των Ελλήνων καθώς ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Ορθοδοξίας. Μοναδικός είναι ο τρούλος της που νομίζεις ότι αιωρείται…!
  • Να επισκεφτείς το Μπλε Τζαμί. Βρίσκεται κοντά στην Αγία Σοφία αλλά χτίστηκε πολύ μετά από εκείνη. Επιβλητικοί είναι οι μιναρέδες του, καθώς και τα 20.000 κεραμικά πλακάκια Ιζνίκ (από τη Νίκαια της Βιθυνίας) που διακοσμούν το εσωτερικό του. Αν επιθυμήσεις να μπεις, θα πρέπει να βγάλεις τα παπούτσια σου καθώς και οι γυναίκες να καλύψουν το κεφάλι τους.
  • Να επισκεφτείς το Τοπκαπί, το παλάτι των Σουλτάνων. Θα θαυμάσεις τα πολυτελή κοσμήματα, τη συλλογή όπλων, τις αίθουσες καθώς και το Χαρέμι. Επίσης, θα σε μαγέψει η θεά από το μπαλκόνι.
  • Να επισκεφτείς την Κλειστή Αγορά (Καπαλί Τσαρσί). Εκεί θα βρεις κάθε είδους αναμνηστικά και παραδοσιακά προϊόντα, χαλιά, δερμάτινα.. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο (1.336 τ.μ.). Είναι ένα συγκρότημα που μοιάζει με λαβύρινθο με 3.000 καταστήματα. Οι έμποροι έχουν τα μαγαζάκια τους σε προθήκες με βάθος, σαν ντουλάπια…εξ ου και η ονομασία dolap!Να μην ξεχάσετε να κάνετε παζάρι! Το αποζητούν!
  • Υπάρχει και η Αγορά των μπαχαρικών (Μισίρ Τσαρσί= Αιγυπτιακή Αγορά) για τους λάτρεις της μαγειρικής!Εκεί θα μπορέσετε να τα μυρίσετε και να μάθετε πώς να τα χρησιμοποιείτε στα γεύματα! Βρίσκεται στην περιοχή του Εμίνονου. Εκεί θα βρείτε μπαχάρια, βότανα, μέλι, τσάι κλπ.
  • Η Βασιλική Κινστέρνα (Υδραγωγείο του Ιουστινιανού) είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή της Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται κοντά στην Αγία Σοφία. Κατασκευάστηκε επί Κωνσταντίνου και επεκτάθηκε επί Ιουστινιανού. Οι Τούρκοι την αποκαλούν Yerebatan Saray δηλ. Υπόγειο Παλάτι.
  • Να λειτουργηθείς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, που βρίσκεται στην περιοχή του Φαναρίου. Στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου φυλάσσονται τα οστά των Ιεραρχών και τμήμα της Φραγγελώσεως του Χριστού.
  • Να διασχίσεις τη γέφυρα του Γαλατά που πάνω της διέρχεται το τραμ και δεσπόζει ο Πύργος του Γαλατά.Να αγναντέψεις τον Κεράτιο Κόλπο και να δοκιμάσεις balik ekmek (σάντουιτς με ψάρι) από τις πλωτές ψησταριές!
  • Να κάνεις κρουαζιέρα στα Πριγκιπόννησα. Να επισκεφτείς το μεγαλύτερο νησί που είναι η Πρίγκηπος και να ανέβεις με άμαξα στον Άγιο Γεώργιο, προστάτη του νησιού. Στους βυζαντινούς χρόνους, υπήρχαν πολλά εξοχικά αρχοντικά καθώς και μοναστήρια. Άλλο ένα όμορφο μα μικρότερο νησί είναι η Χάλκη, όπου κι εκεί μπορείς να ανέβεις σε άμαξα και να επισκεφτείς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
  • Να επισκεφτείς το επιβλητικό παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ, κατοικία των τελευταίων σουλτάνων έκτασης 110.000 τ.μ. Η πολυτέλειά του θα σε αφήσει άναυδο!
  • Να κάνεις τη μίνι κρουαζιέρα του Βοσπόρου.. είναι μια ανεπανάληπτη ταξιδιωτική εμπειρία καθώς θα βρίσκεσαι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
  • Να επισκεφτείς τη Μονή της Χώρας (Καριγιέ Τζαμί) με τα μοναδικά ψηφιδωτά, την Παναγιά των Βλαχερνών και την Μονή του Μπαλουκλί, που φημίζεται για το μύθο με τα τηγανητά ψάρια!
  • Να διαβείς την ελληνική συνοικία του Πέρα με το περίφημο κόκκινο τραμ της εποχής και να περπατήσεις στην Ιστικλάλ με τα κάθε είδους καφενεδάκια, μαγαζιά και εμπορικά κέντρα!
  • Να διασκεδάσεις σε ένα παραδοσιακό ανατολίτικο μαγαζί με χανουμάκια και καλό φαγητό.
  • Τέλος, να απολαύσεις ένα χαμάμ, καθώς η πόλη διαθέτει πολλά από αυτά. Μάλιστα λειτουργούν και κάποια χαμάμ που χρησιμοποιούσαν σουλτάνοι!

 

Το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη είναι εμπερία ζωής! Θα σου μείνει αξέχαστο!

Για μια λοιπόν αξέχαστη εμπειρία, πάτησε το παρακάτω link :

https://bit.ly/2omHkMW